2014. szeptember 26., péntek

Krumplipénz

A Krumpliperselyt a 2013/14-es nevelési évben is üzembe helyeztük, és mivel Bandi is intézménybe került, vagyis lett munkája (a társas szabályok elsajátítására irányuló, kortárs közösségben folytatott szabad játék), ő is gyűjtögette a pénzt az év során. Nem, egyáltalán nem gondolom, hogy elég érett lenne a zsebpénz gyűjtéséhez és elköltéséhez, magyarán annyit fog fel az egészből, hogy időnként megetetheti a pénzéhes Krumpli kutyát, nyaraláskor pedig választhat a játékboltban valamit, amit vagy megkap, vagy azt mondja anya, hogy erre nem elég a pénzed. De mint tudjuk, ami Verának jár, arra Monkey Bandi is igényt tart.

Fejenként 2340 Ft gyűlt össze, amit az alábbiak szerint költöttek el.

A nyaralás első napján, a strandra megérkezve, a Balatonra egyetlen pillantást sem vetve mindjárt a pénzért valami vackot kiokádó automata* felé vették az irányt. Verának ezzel kapcsolatban már vannak rossz emlékei, ezért biztosra ment: 3 db 100 Ft-osért kívánt valamilyen hercegnős órához jutni, és mivel nagyjából mindegyikőjüket szereti, nagyot nem bukhatott rajta. De azt gondolta, Aranyhajat dob majd neki a gép, mert neki az jár. Azt dobott, így Verának ezúttal a szerencse kiszámíthatatlanságával nem kellett szembesülnie. Nem úgy Bandinak, aki természetesen szintén beruházott egy ilyen órára, látott ugyanis egy macskát az automata oldalán, és mindjárt azt képzelte, hogy ő pedig olyat fog kapni. Bedobta, elforgatta, majd miután egy ideig farkasszemet nézett a szerelmes tekintetű Jasmine-nal, sírva fakadt. Hamar megvigasztalódott viszont attól a felfedezéstől, hogy ezek nem is órák, hanem hercegnőt a falra vetítő karkötők. Azt kell, hogy mondjam, ez tényleg megérte, nagyon szeretik, esténként pedig elalvás előtt, az ágyban fekve világítanak velük, és olyat játszanak, hogy Aranyhaj és Jasmine találkoznak a szoba túlsó falán.

Hercegnős vetítő karkötő - 300-300 Ft





Másnap elmentünk fagyizni. Kaptak egy-egy gömböt. Kértek még egyet-egyet. Cukorral. Miután ezeken túl voltak, távozóban bejelentették igényüket egy-egy rolettire, amit megtagadtunk tőlük, mert már nagyon mehetnékünk volt, mire kijelentették, hogy akkor megveszik a krumplipénzükből. Ja, az más.

Roletti - 30-30 Ft


A nagybevásárlás azonban még mindig váratott magára. A hét közepén egy masszív esőfelhővel együtt ennek is eljött az ideje, amikor is jobb program híján bementünk Siófokra. Kb. 25 percet töltöttünk el egy játékboltban eredmény nélkül. Vera nagyon sok játékra szemet vetett (főleg Barbie babákra és plüsskutyákra), de a legtöbbjükre már nem volt elég a pénze. Bandi csak téblábolt, jött utánunk rendületlenül a három polc között megtett összesen 38 kör során, és látszott, hogy stratégiája a kivárás, ő csak Vera után dönt. Megbeszéltük, hogy nem kötelező most elkölteni a pénzt, a pénz nem azért van, hogy mindenáron elköltsük, hanem azért, hogy ha szükségünk van valamire, megvegyük belőle. Nem vettek semmit. Aztán elmentünk ebédelni, mikor is Verát legyűrte a döntés utáni kognitív disszonancia érzése, és hirtelen ellenállhatatlan vágyat érzett az iránt az egyéves kisgyerekekre pozicionált kutyás fürdőjáték iránt, amit 20 perccel azelőtt hosszas mérlegelés után mégis visszahelyezett a polcra. Vinnyogás, vívás a papával, akinek esze ágában sem volt visszamenni a belvárosba, anya villámhárít, ebéd után visszagurulás. Hiába, mert ez idő alatt megvette valaki az egyetlen csomag ilyen kutyás fürdőjátékot, így aztán Vera kénytelen volt megtapasztalni a döntésképtelenség lesújtó következményeit is. Nagyon sírt, én meg vigasztalgattam, hogy emögött bizonyára valami sorsszerűség állhat, és Balatonszemesen is megnézzük, hátha lehet ilyet kapni. Nem tettem hozzá, hogy másfélszer drágábban. Még aznap látogatást tettünk a szemesi bazársoron, ahol Bandi 20 másodperc alatt megvásárolt egy Bahia szagú és kinézetű csörgős fejű famacskát, Vera pedig 30 perc keresgélés után végül meggyőzte magát arról, hogy a nagy nehezen kiválasztott kutyás táska sokkal jobb, mint a kutyás fürdőjáték lett volna.

Macskacsörgő - 1450 Ft / Kutyás táska - 1600 Ft


Mivel egy mátrafüredi bazárban egyszer, régebben már szembejött Verával az a kutyás fürdőjáték, tudom, hogy a Regio (Vera szerint Régi jó játékbolt) forgalmazza. Akkor még követelőzött érte, de nem voltam hajlandó egy 4 éves gyereknek megvenni. Levélben kérte az angyalkáktól, ők sem hozták el neki. Annyira megsajnáltam viszont a fenti kaland után, hogy megvettem neki (igen, az 5 és fél évesnek) a Regióban idén karácsonyra. Egyúttal csekkoltam, mennyibe kerül a végül megvásárolt kutyás táska, 995 Ft...



Nem sok pénzük maradt. Verának 410, Bandinak 560 Ft-ja. Hamar le is szoktak arról, hogy véres kardként hurcolják a "Krumplipénz" varázsigét, mert már tudták, hogy szinte semmire nem elég. Időközben hazajöttünk, és az egyik vásárlás alkalmával, míg én a sonkára vártam, elmentek a cukorsorra szétnézni. Kis zöld dobozkával a kezükben tértek vissza, hogy azt megveszik, ha van még annyi pénzük. 500 Ft. Vera minden igyekezetével azon volt, hogy lebeszélje Bandit az üzletről, felhívta figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy cica van benne, az is lehet, hogy kutya. Bandi hajthatatlan volt, berakta a dobozt a bevásárlókocsiba, Vera meg szomorúan kullogott mellettünk. A pénztárnál azonban kiderült, hogy csak 400 Ft az a dobozka. Vera, mint akit puskából lőttek ki, elrohant és fél percen belül megjelent egy sárga dobozkával.

Pet surprise - 400-400 Ft


Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a tavalyi zsebpénzprojekt legnagyobb vesztese Bandi. Viszont mindennél értékesebb gyakorlati tapasztalatokra tett szert a valószínűségszámítás területén. Ha túllép a tagadás fázisán (ez egy kutyának öltözött cica - mondogatta sírva), egyszer még hálás lesz érte.
Verának 10, Bandinak 160 Ft-ja maradt. Azt mondják, ezt már megtartják, és majd hozzácsapják a jövő nyári zsebpénzükhöz. Talán fizethetnék némi kamatot a tartós lekötésre, majd meglátom.



* Nem tudom, mi a hivatalos neve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legolvasottabb