2015. január 15., csütörtök

Nincsen nekem vágyam semmi...

... más, mint hogy ilyen értelmes beszélgetésekbe bonyolódjak a 3,5 éves fiammal esténként, villanyoltás után, félkómásan bólogatva, az egyéves lányom altatása közben.

- Anyaaa, mi az a termoszték?
- Nincs olyan, hogy termoszték. Olyan van, hogy termosztát, meg olyan, hogy támaszték. A termosztáton a hőmérsékletet állítjuk be, a támaszté...
- De anya, mi az a termoszték?
- Mondom, nincs olyan, hogy termoszték.
- De anya, mi az a termoszték?
- Anyád picsája. Az egy bogár.
- Akkor az egy állat?
- Igen.
- És mi az a termosztét?
- Holnap megbeszéljük, most már kérlek, fogd be a szádat.
- De mi az a termosztét?
- Az is egy bogár, de ha nem fogod be a szádat most rögtön, akkor felrúglak műholdnak nem tudom lefektetni Magdát, és akkor nem tudok odafeküdni melléd. Na.

VAGY

- Anya, van olyan fagyi, hogy tádám?
- Nincs.
- De van!
- Nincs.
- De van!
- Jó. Van.
- És az milyen?
- Mazsolás.
- És még milyen?

Ki hinné, hogy ugyanezzel a gyerekkel fél órán át lehet beszélgetni az emésztésről, annak olyan mélységeit megjárva, mint hogy hogy tud az étel csak a nyelőcsőbe menni, a légcsőbe nem, miktől lehet megfulladni, mi van akkor, ha elfogy az emésztőnedv, honnan lesz újra, mi az a vese, és miért nem ugyanott halad a pisi az emésztőrendszerben, mint a kaka, miért olyan darabos a kaka, nem pedig olyan folyós állagú, mint a gyomorban és a vékonybélben.

Egyébként tudom, mi a különbség: az, hogy itt van-e Vera vagy nincs. Vera jelenlétében a kisebbségi komplexusa nem engedi, hogy értelmes beszélgetésekbe bonyolódjon. Mert ő sosem lesz olyan okos és ügyes, mint Vera. Ha Vera nincs itthon, akkor viszont mindjárt magára ölti az okos nagytestvér szerepét. És ugyanígy lesz belőle aranyos, kicsi gyerek, ha Magda nincs jelen. Szegény gyerek, mennyi frusztráló körülmény jutott neki. De mindegy, nem szeretek már ilyeneken görcsölni. Örüljön, hogy van testvére, és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Legolvasottabb